کودکان چقدر بخوابند؟


 






 
اما واقعا ما به چه ميزان خواب احتياج داريم؟ همه‌ ما مي‌دانيم که نياز خواب نوزاد با کودک پنج ساله، کودکان در سن مدرسه، نوجوانان و يک فرد بزرگسالي که 50 ساعت در هفته کار مي‌کند، با هم تفاوت دارد. هيچ عدد ثابتي را نمي‌توان به طور دقيق براي خواب‌ افراد تعيين کرد. مقدار خوابي که براي هر فرد لازم است، به عملکرد روزانه او بستگي دارد و از يک نفر به نفر ديگر متفاوت است حتي اگر هم‌جنس و هم‌سن باشند.
شما ممکن است با هفت ساعت خواب خستگي‌تان در برود اما فرد ديگر در سن شما به 9 ساعت خواب نياز داشته باشد. تحقيقات نشان مي‌دهد که افراد دوست دارند بين 5 تا 11 ساعت در روز بخوابند و به طور متوسط، زمان خواب 75/7 ساعت در شبانه‌روز است. حتي حيوانات هم به خواب کافي نياز دارند و مدت زمان خوابيدن در حيوانات هم متفاوت است. مطالعات دانشمندان مرکز خواب دانشگاه لوبرو نشان مي‌دهد که براي مثال، ببر‌ها 8/15 ساعت، گربه‌ها 1/12 ساعت، شامپانزه‌ها 7/9 ساعت، گوسفندان 8/3 ساعت، فيل آفريقايي 3/3 ساعت و زرافه‌ها به 9/1 ساعت خواب نياز دارند.

کودکان يک تا دو ماهه
 

در نوزاداني که تازه به دنيا آمده‌اند، خواب روزانه در ماه‌هاي اول تولد بسيار زياد است و آنها تنها براي شير خوردن از خواب بيدار مي‌شوند. نوزادان در ماه‌هاي اول بين 5/10 تا 18 ساعت در روز مي‌خوابند و تنها چند ساعت در روز بيدار هستند. مدت خواب در اين کودکان از چند دقيقه تا چند ساعت است. کودکان گاهي در خواب اين دست‌وپاهايشان را تکان مي‌دهند، مي‌خندند و يا دهان‌شان به حالت مکيدن حرکت دارد. آنها به شيوه‌هاي گوناگون نياز به خواب‌شان را نشان مي‌دهند، نق‌نق مي‌کنند، گريه مي‌کنند و بعضي‌ها چشم‌هايشان را مي‌مالند که نشان‌دهنده اين است که بايد به رختخواب برده شوند. آنها به سرعت خواب‌شان مي‌برد و اين زمان، موقع مناسبي براي آموزش و يادگيري عادت خوابيدن در آنهاست. نور و سر و صدا مانع از خوابيدن آنها مي‌شود. بنابراين بهتر است:- علايم خواب‌ و الگوي خوابيدن نوزادتان را بشناسيد.- برنامه منظمي براي خواب او طرح‌ريزي کنيد. - اتاق مخصوصي براي خواب او در نظر بگيريد و محيطي آرام برايش مهيا کنيد.کودکان شش تا يازده ماههدر شش ماهگي بعضي از کودکان شب‌ها براي شير خوردن از خواب بيدار مي‌شوند، عده‌اي هم تمام شب را مي‌خوابند. اما حدود 80 درصد کودکان در 9 ماهگي تمام شب را مي‌خوابند. به طور معمول کودکان پيش از يک سالگي 9 تا 12 ساعت شب‌ها مي‌خوابند و در طول روز هم حداقل 30 دقيقه چهار تا پنج بار در روز خواب نيم‌روزي دارند.

خواب در کودکان يک تا سه ساله
 

کودکان نوپا در حدود 12 تا 14 ساعت در روز مي‌خوابند. زماني که آنها 18 ماهه مي‌شوند، مدت زمان خواب نيم‌روزي در آنها کمتر مي‌شود و ممکن است يک بار در روز و حدود يک تا سه ساعت بخوابند. کودکان در اين سنين دچار مشکلات خواب بيشتري مي‌شوند. اغلب دوست دارند بازي کنند و به همراه بزرگ‌ترها تلويزيون ببينند.مقاومت براي خوابيدن استقلال، افزايش مهارت‌هاي حرکتي، شناختي و اجتماعي، کابوس شبانه و ترس از تنها خوابيدن، از مشکلات اين کودکان براي خوابيدن است، بنابراين براي بهتر خوابيدن اين کودکان بايد:- برنامه منظمي براي خواب‌شان تنظيم کنيد که سر ساعت مشخصي بخوابند و بيدار شوند.- هر شب در جاي مخصوص خود بخوابند.- بازي‌هاي شبانه و ديدن تلويزيون در آنها محدود شود.خواب در سنين سه تا پنج سال و پيش از مدرسهبچه‌ها در سنين پيش از مدرسه به 11 تا 13 ساعت خواب نياز دارند. پس از پنج سالگي کودکان تمايلي به خواب نيم‌روزي ندارند. در اين سنين کودکان در به خواب رفتن هم مشکل دارند و اغلب نيمه شب از خواب بيدار مي‌شوند. با تکامل بيشتر کودک و شروع خيال‌پردازي، اين کودکان دچار کابوس‌هاي شبانه مي‌شوند و با ترس بيدار مي‌شوند. راه رفتن در خواب در اين دوران زياد اتفاق مي‌افتد. - پس بهتر است برنامه منظمي براي خواب کودکان داشته باشيد.- به کودک در اين سن بفهمانيد که اتاق خواب فقط مخصوص خواب و استراحت اوست نه بازي.- کودک بايد هر شب در زمان مشخصي در اتاقي خنک، ساکت و تاريک و بدون اينکه تلويزيون ببيند، بخوابد.

خواب براي کودکان سن مدرسه پنج تا دوازده سال
 

اين کودکان به 10 تا 11 ساعت خواب احتياج دارند. در اين زمان حتي نياز به خواب در آنها بيشتر مي‌شود. انجام تکاليف مدرسه، ورزش و ساير فعاليت‌هاي اجتماعي موجب خستگي آنها مي‌شود. در اين دوران به سبب علاقه بيشتر به برنامه‌هاي تلويزيون، کامپيوتر و اينترنت به خواب رفتن در آنها مشکل مي‌شود، دچار کابوس مي‌شوند و ناگهان از خواب مي‌پرند. اغلب آنها به دليل تماشاي تلويزيون و بازي با کامپيوتر با خوابيدن مقاومت مي‌کنند. اگر چه لازم است اين کودکان بيشتر بخوابند اما به دلايل ذکر شده کمبود خواب منجر به بدخلقي، مشکلات رفتاري مانند بيش‌فعالي و گاه مشکلات شناختي در آنها مي‌شود که اين مي‌تواند در پيشگيري مدرسه اختلال ايجاد کند.

پس بايد
 

- به اين کودکان در مورد اهميت خواب در سلامت آنها توضيح دهيد.
- بر نياز به خواب و برنامه منظم براي خوابيدن آنها تاکيد کنيد.
- اتاقي راحت، بالش و تشکي نرم براي آنها فراهم کنيد.
- تلويزيون و کامپيوتر را از اتاق‌شان خارج کنيد.
- خوردن چاي و قهوه را در شب برايشان ممنوع کنيد.
منبع:www.salamat.com